PARAVARTANA

A védikus dharma átölelése

MI A PARAVARTANA?

Védikus katekézis, bevezetés a védikus dharmába, vallásba és kultúrába.
A kurzus zárásaként a résztvevő szóbeli és írásbeli vizsgát tehet, melynek
pozitív elbírálása esetén, valamint személyes meggyőződéstől indíttatva kérelmezheti a védikus vallás felvételét.

TEMATIKA:
1. A paravartana szakramentum és jelentősége.
2-3. Mit jelent védikusnak lenni?
4. Különbségek a védikus dharma és a hinduizmus között. Különbségek a védikus dharma és a mleksa dharma között.
5. A legfontosabb védikus hitvallások manapság: smarta, shaiva, vaishnava, tantra.
6-7. A védikus iratok kánonja.
8. A szanszkrit nyelv fontossága, kiejtése.
9. A Gayatri mantra.
10. A yagnyopavita jelentése  és használata.
11-12. A Samskar Viddhik. A 16 védikus szakramentum.
13-14. A védikus sadhachara.
15.  A legfontosabb védikus ünnepek.
16. Templomok, tirták.
17-18. Brahman, Isvara, Bhagavan, Avatara.
19. Jóga a védikus tradícióban.
20. Parampara, a mester-tanítvány kapcsolat jelentősége.
21. A Paravartana szakramentum.
22. Egy védikus missziója, gyakorlás és tanítás a szangában, a társadalomban.
23. Gayatri upászana.
24. Guru Arati.
25. Havan, tűzszertartás.

UPANAJÁNA SZAMSZKÁR

Védikus szamszkára, olyan ceremónia, mely során a védikus vallásba nyerünk beavatást. Hagyományosan ettől kezdve recitálhatjuk a Védákat és a Gájatrí mantrát.

Upanájana Szamszkára 

Pancsavaktra Tilakaszuta és Védamitra Tilakaszuta

Kedves ismerősök és ismeretlen útkeresők!
Ha érdekel hogyan lesz valakiből advaita védikus itt Magyarországon, ahol képviselteti magát szinte az egész világ főbb vallási irányzata. Talán az a beállítottságom kellett hozzá, ami várt 47 évet, míg megtalálta a megfelelő hangot. A védikus filozófia nem állt távol tőlem, elolvastam sok magyarul fellelhető könyvet a témában, és fura körülmények a védikus asztrológia irányába vittek, amit lebilincselőnek találok, és elkezdett jobban érdekelni a védikus istenek mitikus világa. Külföldön dolgoztam egészen 2015-ig amikor is egy rejtélyes hang hazaszólított, és nem volt tovább maradásom. Itthon a védikus asztrológia tanulmányaim mellett nyitott szemmel és szívvel figyeltem a hazai spirituális életet. Így történt, hogy a Buddha FM rádión hallottam először  Shankaratilaka Paramahamsa Swami Védikus missziójáról, a Vedic Mission Himalayas Hungaryról. Akkor még nem gondoltam, hogy az a Upanayana Samskara beavatás, amit közvetítettek, két év múlva engem is utolér. A tanulás évei, a felkészülés a beavatásra hamar elreppent, közben itt az ashramban, új barátokra, és hasonló gondolkodású, és életszemléletű emberekkel hozott össze, a sors. Az elszigetelt környezet, a természet közelsége olyan egyedi hellyé teszi a magyar misszió központját, hogy nagy öröm mindig ide jönni, ahol a nyugalom és a védák szelíd, emberbaráti légköre vesz körül.
A beavatásom alkalmával a szangha 2020 Augusztus végén, nagy szeretettel és felkészültséggel fogadott. A több ezer éves rituálék szigorú rendje és szépsége magával ragadó, egy életre szóló élményt nyújt. Az események szuper sűrű programja, belső és külső átváltozást indít el, és mire vége van, a több ezer éves hindu kultúrának a részesévé váltam. A képek magukért beszélnek, az Upanayana levezetését az óriási tudással és szeretettel megáldott Swami Advaya végezte, aki 15 éves kora óta követi a dharma útját.
Mindenkinek tudom ajánlani a védikus beavatást akiben megérett a gondolat a változtatásra. A Dharma ölelésében egy másik dimenzióból tudjuk szemlélni, és élni a világot. Az önvalónk felismerése által segíteni tudunk magunkon és másokon. A rideg materialista szemlélet, ami a katasztrófa szélére sodorta világunkat, emberek millióinak okoz szenvedést. A testtel és a külsőségekkel való egyedüli azonosulás torz önismeretet és világképet eredményezett. Visszatalálni az Önvalóhoz, a természettel együttműködve, az eredeti emberi értékek megőrzését, ezt nyújtja a védikus életszemlélet.

KAPCSOLAT

Abhinavagupta Dham, Leányfalu
Tel: +36 70 779 2135
Email: hungarysangha.vfs@gmail.com

KÖVESS MINKET!

MAGYAR REGISZTRÁCIÓS SZÁM:
01-09-0000083
TÁMOGATÓNK